criticalwritinginperformance4bid

—4bid gallery – Critical Writing in Performance from the audience of Highs & Lows – Critical Writing in Performance at 4bid

H&L #9 27.5.2015 reviewed by Lotte Sarembe

review of

The Journal

Erin H&L#9

Met een podium ter grootte van een gemiddeld hamsterhok is The Journal waarschijnlijk de kleinste voorstelling die ik ooit zag. Maar grootte en grootsheid zijn twee verschillende dingen, zo bewijst deze voorstelling.

Ik zit in een klein zaaltje, dit is duidelijk geen voorstelling voor grootschalig publiek. Het is er pikdonker. Ik verwacht iets heel moois. Het toneellicht gaat aan, de muziek begint en na een minuut weet ik dat er ook écht iets heel moois gaat komen.

Grootte en grootsheid zijn twee verschillende dingen, bewijst deze voorstelling.

Kleine objecten
The Journal, een voorstelling van Erin Tjin A Ton en Gosia Kaczmarek gaat over de alledaagse dromen en mijmeringen van een eenzame man, verbeeld met kleine objecten. Denk aan theekopjes zo klein als je duimnagel en bedden waarop je misschien net de helft van je hoofd van een slaapplek kunt voorzien. Denk aan een woonkamer die als een kinderboek, wordt opengeklapt tussen twee bladzijden. Dit komt allemaal voorbij in the Journal. Zo ook een dansende tafel en zelfs langzaam bewegende verhuisdozen waarvan je niet weet of ze echt leven, of dat de wind ze leven inblaast.

Moonwalkende pop
De hoofdpersoon, een circa twintig centimeter lange pop, beweegt langzaam, als een oude man, door het beeld. Er wordt veel met illusie gewerkt; bijvoorbeeld door de achtergrond te verschuiven terwijl de pop op zijn plek moonwalkt. De voorstelling is ontzettend sfeervol door mooi gebruik van licht en muziek.

Denk aan theekopjes zo klein als je duimnagel.

Samengeperste grootsheid
Het is alsof alle grootsheid uit een gewone voorstelling is samengeperst binnen de muren van het miniatuurtheater. Ik kan er niet veel meer over kwijt: ga er gewoon heen, kaartjes kosten niet meer dan vijf euro! Daarnaast vereist de voorstelling geen intellectuele of culturele kennis. Alleen een beetje geduld misschien…

Zie voor speeldata: www.erintjinaton.nl
Trailer work

Lotte Sarembe @ http://www.depit.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on June 6, 2015 by .
%d bloggers like this: